Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μείωση του κατώτερου μισθού!!!! Τρόικα: Καταργήστε την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Να μειωθεί ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα, να καταργηθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να καταρτιστεί νέα ζήτησε η τρόικα από την κυβέρνηση κατά την πολύωρη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο. Απαντώντας, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν είμαστε Ινδία, ούτε πρόκειται να γίνουμε». «Η Κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων», δήλωσε αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Στόχος είναι οι μισθοί να διαμορφωθούν χαμηλότερα από τα 751,39 ευρώ (κατώτατος μισθός) ή τα 33,57 ευρώ (κατώτατο ημερομίσθιο).
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν ότι αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε νέα συλλογική σύμβαση, θα μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση και να νομοθετήσει σχετικά.
«Ξεκινήστε την διαδικασία συνομιλιών με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να πεισθούν να μειωθούν τα κατώτατα όρια αμοιβών που προβλέπει η σύμβαση», είπαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας στον κ. Κουτρουμάνη και συμπλήρωσαν: «εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, προχωρήστε σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα».
Με άλλα λόγια ζήτησαν την κατάργηση με νόμο της ΕΓΣΣΕ, η οποία αποτελεί προϊόν ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Σε συνάντηση που είχε με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κεντρική Μακεδονία, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε όπλα να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Έχουμε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δεν είμαστε Ινδία, ούτε θα γίνουμε».
Σημειώνεται ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, που αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική «γραμμή άμυνας» που έχει απομείνει για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, προβλέπει 751,39 ευρώ ως κατώτατο μισθό ή 33,57 ευρώ ως κατώτατο ημερομίσθιο.

Μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είχαν βάλλει ευθέως κατά της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά είχαν περιοριστεί στις απαιτήσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις και υπονόμευση κλαδικών συμβάσεων.
Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε μια τέτοια ρύθμιση «τεράστια ανατροπή». «Κάτι τέτοιο τόνισε θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των εισφορών, των συντάξεων και των φόρων, ενώ θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των αμοιβών», σημείωσε.
Το άλλο θέμα που ετέθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης αφορά στην επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που δεν λαμβάνουν μέρος στην διαπραγμάτευση.
Η τρόικα ζήτησε να καταργηθεί για τα επόμενα τρία έτη η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων από το υπουργείο Εργασίας, ενώ ο κ. Κουτρουμάνης πρότεινε να ισχύει η επέκταση μόνο για τις συμβάσεις που δεν προβλέπουν αυξήσεις μισθών. Και στο θέμα αυτό δεν υπήρξε τελικώς συμφωνία.
Ανακοίνωση Μόσιαλου

«Η Κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ και τις πληροφορίες ότι ζητήθηκε η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ακόμη ότι «είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τα χαμηλά εισοδήματα και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μέσα από την μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών».
«Μολών λαβέ» λέει η ΓΣΕΕ

Έντονη ήταν η πρώτη αντίδραση συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ στην αξίωση της τρόικας για κατάργηση των κατώτατων αμοιβών.

«Έφθασαν στο έσχατο σημείο θράσους», τόνιζαν οι συνδικαλιστές και πρόσθεταν: «κανείς δεν έχει δικαίωμα να εκχωρήσει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Περιγράφοντας μάλιστα τις διαθέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος σημείωναν προς την τρόικα: «Μολών λαβέ».



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου